dimarts, 25 de juny del 2019

l'opera dell'arte del cucinare



L’any 1561 el papa Pius IV va encarregar a Michelangelo Buonarroti la construcció de la porta Pia, una porta monumental que substituïa l’antiga porta romana Nomentana. Això va ser tres anys abans de la mort del genial artista de l’Arezzo. Per aquella època un altre artista dels fogons s’encarregava de preparar els àpats del mateix papa Pius IV. Possiblement també va servir algun plat a Michelangelo mentre es debatien entre els tres projectes de la porta que va presentar. Era Bartolomeo Scappi, un cuiner que es va interessar per noves maneres de cuinar més sofisticades i per ingredients recent importats d’Amèrica després del seu descobriment. De la seva anàlisi en va fer un llibre, pioner a l’època, que es diu l’Opera dell’arte del cucinare, on dóna a conèixer més de mil receptes innovadores, com pastes de full farcides de ricotta, o tartes salades de carxofes, tècniques d’escabetxat o plats més exòtics com el "cuscus alla moresca". En aquest llibre del 1570, es descriu en detall la cuina papal, d’on s’extreu la primera imatge que he penjat i on es poden apreciar les senzilles, però efectives, taules de treball culinàries. 

Aquestes taules ja llavors eren hereves de la tradició dels artesans romans i medievals, que feien servir bancs de treball on poder treballar còmodament la fusta fins que van evolucionar als bancs d’ebenisteria actuals. Les premisses, tot i que no escrites, eren l’ordre, la claredat i la disposició adequada de les eines i els materials. 

Prenent com a base aquests criteris, la investigadora Erna Meyer va assessorar un grup d’arquitectes per a una exposició l’any 1927 de la Deutscher Werkbund a Stuttgard, en què aconsellava col·locar els estris de cuina tal i com es faria en un taller d’ebenisteria. D’aquí la font d’inspiració dels moderns bancs de treball a les cuines d'avui.

banc de treball de l'empresa alemanya Bulthaup.

En tots els textos que escric ha d'haver un fil conductor i motivacional. Amb aquest concloc aquesta petita sèrie de post-càpsula que he fet a partir del denominat corrent Arts and Crafts i que he volgut concretar en tres exemples molt específics.  Una comunitat protestant, un arquitecte amant d'aquest corrent i una taula de treball inspirada en la dels tallers d'ebenistes. Ara que els he acabat puc dir que m'he quedat amb les ganes de visitar Grunewald i la casa Bernhard. Espero anar-hi algun dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada