dimarts, 1 de novembre del 2016

wolf vishniac, a la recerca de vida a mart

Si cinc anys enrere no hagués patit una greu crisi d’estrès a la feina, molt probablement no hauria obert el meu primer bloc a Elle.es, ni aquest altre on estic escrivint ara mateix, ni m’hauria decidit a escriure cap dels dos llibres que porto escrits fins ara. Vull dir amb això que som el resultat de les nostres accions i aquestes acaben desencadenant en allò que som, o volem ser, més ben dit. Buscar vies d’optimització de resultats, maneres d’estendre -i entendre- la nostra persona, cercant, mirant, preguntant i creant. On hi tingui cabuda tota la paleta de sensibilitats possibles. No som perfectes. Som una combinació accidental i intencionada de tot.

He escrit en diverses ocasions sobre el fet d’escriure i la necessitat de viure prèviament per poder-ho fer. No entenc l’art d’un sense les bases de l’altra, i penso que aquest pragmatisme es desprèn des de sempre entre les meves línies. Potser és per això que em criden tant l’atenció els  avenços científics, sovint resultat de l’observació empírica, conseqüència, a vegades també, de la recerca d’optimització de recursos.

A finals dels anys 50, un extraordinari microbiòleg de trenta i pocs anys participava en una reunió científica a Washington D.C., on es començava a debatre la possibilitat de buscar vida a Mart, per petit que fos el seu tamany.



En Wolf Vishniac (1922-1973) desenvolupava un aparell per enviar-lo als planetes. L’anomenarien la Trampa del Llop. S’havia de transportar fins a Mart una petita ampolla de matèria orgànica nutrient, obtenir una mostra de terra del planeta vermell i barrejar-lo amb ella. Després només calia esperar i observar els canvis en la terbolesa del líquid a mida que els bacils marcians creixien ( en el suposat cas que n’hi haguessin). La Trampa del Llop va ser seleccionada, juntament amb tres experiments microbiològics més, per viatjar a bord de la nau espacial Viking.

L’any 1971 a un despatx d’un edifici envitrallat de l’Administració Nacional d’Aeronàutica i de l’Espai (NASA) es reuneixen uns senyors encorbatats amb dades estadístiques, números a la mà. Ells no saben res de microorganismes, ni de vida més enllà de les seves butxaques. Allò que els limita. Decideixen carregar-se la Trampa del Llop. En Wolf Vishniac portava 12 anys treballant-hi, però això no va suposar cap impediment perquè decidís continuar fent-ho de manera perseverant. Va decidir que la millor manera de ser útil en aquesta recerca de possible vida a Mart era traslladant-se al medi ambient de la Terra que més se li assembla: les Valls àrides de l’Antàrtida.  Vishniac recordava els experiments amb els “pots marcians”, considerava que la vida era tenaç i que l’Antàrtida era perfectament conseqüent amb la microbiologia. Va pensar que si els bitxets terrestres podien viure a Mart, també podien fer-ho a l’Antàrtida, que era molt més càlida i humida, i que tenia més oxigen i molta menys llum ultraviolada.

Preparats ell, un col·lega geòleg i el seu nou equip microbiològic, viatjaven en helicòpter un 8 de novembre del 1973 fins la serralada d’Asgard, a prop del Mont Balder. Van anar col·locant petites estacions microbiològiques pel sòl de l’Antàrtida, on el terra es cobreix de blanc i blau, per la neu i el glaç, gairebé indestriable del cel ni de cap precipici. Havien de tornar un mes més tard per recollir les estacions, i així ho va fer en Wolf Vishniac quan es va acomiadar el 10 de desembre del 1973, des del Mont Balder, on el van fotografiar per darrera vegada. Divuit hores després el seu cos va ser trobat a la base d’un penya-segat de gel. Sembla que va relliscar sobre el glaç i va caure rodant i donant tombs al llarg de 150 metres. Potser alguna cosa va cridar la seva atenció, un probable hàbitat de microbis, per exemple, mai se sabrà.


A la petita llibreta de color marró que duia amb ell aquell dia, el darrer apunt deia: “recuperada l’estació 202. 10 de desembre de 1973. 22.30 hores. Temperatura del sòl, -10⁰. Temperatura de l’aire,  -16⁰”.  

Hauria estat una temperatura típica d’estiu a Mart.


Bibliografia: Cosmos, C.Sagan (Ed. Planeta, 1998)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada