dissabte, 7 de novembre del 2015

de les avantguardes a un fanal a casa

Objectes que ara ens semblen obvis però que en la seva època van ser revolucionaris. El disseny italià, inspirat en les trencadores avantguardes artístiques del segle passat, basa el seu èxit en l’esperit col·lectiu de participació, feina compartida i crítica.

Un dels culpables de què podeu llegir tranquil·lament al llit abans d’anar a dormir, el creador de l’interruptor de la lampareta de nit, l’arquitecte i pare del disseny italià Achille Castiglioni definia així el concepte de disseny: “ un objecte de disseny és fruit de l’esforç comú de moltes persones de diverses competències específiques tècniques, industrials, comercials i estètiques. La feina del dissenyador és la síntesi expressiva d’aquest treball col·lectiu.”



L’Achille, nascut en un ambient d’entreguerres a Milà l’any 1918, va saber veure la ironia i la bellesa en la simplicitat de la vida diària. Des de banals interruptors, citats abans, a les luminàries més icòniques, que anomenaré després, fins a seients o aspiradors que ens han facilitat molt les tasques de la llar. La seva incontrolable curiositat, juntament amb la del seu germà Pier, el van portar a crear un dels meus llums preferits: el llum ARCO.

Els germans Castiglioni, molt influenciats pel caràcter pragmàtic de la seva mare, apart de dur-se fantàsticament bé, van observar que a les cases els llums penjaven al bell mig del sostre, de manera que si es volia posar el llum a sobre la taula, aquesta havia d’estar al mig de l’habitació, cosa que resultava molt incòmode doncs, sovint, s’havia de moure la taula per posar-la al costat de la finestra per tal que no fes nosa.



Milà, ciutat camaleònica, canviant, industrial, contradictòria, bressol del socialisme italià i al mateix temps darrer reducte del govern feixista de post-guerra, ja era l’any 1962 una capital amb les més importants seus universitàries, editorials, financeres i industrials d’Itàlia. Va ser durant aquell mateix hivern, climatològicament dur a tot Europa, que durant una vetllada nocturna i mirant per la finestra l’Achille i el Pier van veure un fanal, un fanal de carrer, que malgrat ser a la vorera il·luminava la part central de l’avinguda principal. I va ser en aquell moment que se’ls va acudir crear el llum Arco.



Es manté a terra gràcies a una base de marbre que pesa 65 quilos i està doblegat amb forma d’arc per il·luminar el centre de la taula o qualsevol lloc on hi vulguem destinar el focus lumínic.

L’any 1962 l’home encara no havia arribat a la lluna, no hi havia mòbils ni internet, les cuines vitroceràmiques a casa eren encara ciència-ficció i el mal de cap només es treia amb l’aspirina, actualment substituïda per l’ibuprofè.

Avui, 50 anys més tard, els projectes pensats per aquells grans dissenyadors industrials són imprescindibles i encara segueixen vigents. I per mi, aquesta és la grandesa de l’art del disseny.


Per a més informació sobre l’obra i extensa carrera de l’Achille Castiglioni:


DESIGN, Ewa Solarz. 2012 ( Coco books, S.L.)


http://www.tacchini.it/it/benvenuti/home.php  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada