dijous, 8 d’octubre del 2015

rita vidal: retrat d'una companya de feina

Quatre escassos metres i un envà de vidre opac em separen del departament d’investigació, qualitat i desenvolupament de l’empresa on treballo.  Sovint escric aquí sobre biografies de dones o homes que m’inspiren i em motiven però que, amb tota seguretat, queden desdibuixades o deformades de les seves vides reals per la distància física i temporal que ens allunyen. I és una cosa que, encara que inevitable, en certa mesura m’amoïna. M’haig de refiar de la informació que trobo pel camí. Del personatge i dels fets que l’envolten. Dels punts de vista de les persones que me l’expliquen. A partir d’aquí, podríem dir que la resta és literatura.



Amb la Rita tinc la sort de coincidir dins l’espai físic i temporal  que ens ha tocat viure, no pas el generacional (ella té 27 anys) i, tot i que no compartim tasques laborals, sí que coincidim sovint per dinar. Intercanviem converses, banals de vegades, profundes de tant en tant... Però mai xerrem d’assumptes tècnics ni professionals. Té un ferm criteri i sentit de la justícia, li agrada gaudir amb els seus amics, sortir algunes tardes a prendre una copa a l’Eixample o inaugurar la temporada del bon temps amb el Primavera Sound com a molt jovent de la capital catalana. Col.labora amb Acnur i Intermón Oxfam, és simpàtica i educada fins a l’extrem, tot i que seriosa, responsable i meticulosa a la seva feina.

És enginyera química i industrial, i s’encarrega tant de desenvolupar projectes de nous productes per a la indústria del cable i elèctrica, com de l’optimització de recursos en les línies de producció. Bases de no-teixit, és a dir, compostes de polièster, negre de carboni i pols súper absorbent destinades a protegir de l’aigua i permetre el correcte flux del corrent en cables submarins, de fibra òptica, d’alt voltatge o bateries de liti emprades en la indústria de les telecomunicacions, passen  diàriament per l’estricte control del departament d’I+D+Q . Dels correctes temps d’aplicació, del gramatge adequat de polièster, de les temperatures de fusió idònies, dependrà el bon funcionament d’aquests materials. És precisa la coordinació amb vendes, producció, el laboratori químic i els seus homòlegs alemanys, que aposten fort per aquest departament, puntal per a fer front a l’anàlisi dels articles de la competència i de les matèries primeres més adequades per a cada gamma de producte.

Des de cambres de moderns edificis interconnectades, fins a continents que s’acosten gràcies al cablejat transoceànic, mòbils i ordinadors  emprats diàriament per milions de persones a tot el món que precisen d’aquestes bateries de liti. Bilions de dades que circulen constantment per tot el planeta. Darrera d’aquestes “ línies de la vida” moderna hi ha part de la tasca diària de la Rita. Jove, incansable i metòdica, li auguro un futur molt prometedor.


Reprenent el fil de l’inici, era migdia del 6 d’octubre quan la llum natural s’intercalava amb la dels fluorescents blancs al despatx de la Rita, on li vaig fer la fotografia aplicant el filtre Inkwell de l’App Retrica. Pel que fa al relat, us haureu de refiar de la protagonista, de la meva òptica i dels factors externs que, sense aparèixer entre línies, han pogut modificar el nostre estat d’ànim i, per tant, la versió real dels fets. La resta, sempre ho dic, és literatura. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada